Opis produktu:
- Czarne Kakao Intense ma unikalny, naturalnie intensywny czarny kolor i charakterystyczną nutę smakową. Nadaje wypiekom wyjątkowo ciemną barwę. Nie zawiera barwników. Swój głęboki czarny kolor zawdzięcza starannemu procesowi doboru ziaren, prażenia i alkalizacji.
- Rainforest Alliance Certified cocoa. Dowiedz się więcej na ra.org Znak Rainforest Alliance oznacza lepszą przyszłość dla ludzi i przyrody. www.rainforest-alliance.org Więcej inspiracji znajdziesz na: www.oetker.pl
Składniki:
- kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- regulatory kwasowości (węglany potasu, wodorotlenek sodu)
Wartości odżywcze:
Wartości odżywcze |
Wartość odżywcza 100 g produktu |
Energia |
1244 kJ |
Energia |
300 kcal |
Tłuszcz |
11 g |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone |
6,6 g |
Węglowodany |
10 g |
w tym Cukry |
0,5 g |
Błonnik |
33 g |
Białko |
22 g |
Sól |
6,3 g |
Zalecenia dla alergików:
- Zboża zawierające gluten: Może zawierać
- Mleko: Może zawierać
Inne informacje o alergenach:
Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA.
Rodzaj przechowywania:
- Przechowywać w temperaturze otoczenia
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przygotowanie i stosowanie:
Rekomendacja użycia: wymieszaj Czarne Kakao Intense ze standardowym Ciemnym Kakao, aby uzyskać oryginalny smak. Doskonałe do ciast, kremów, polew, deserów, dekoracji i picia. Czarna polewa do ciast: rozpuść w garnku 50 g masła z 60 g cukru pudru. Gdy cukier się rozpuści dodaj 3 łyżki mleka, 1 łyżkę czarnego i 1 łyżeczkę ciemnego kakao, ciągle mieszając gotuj przez ok. 2 min do lekkiego zgęstnienia. Gotową polewę rozprowadź na schłodzonym cieście. Kakao do picia: po 1 łyżeczce kakao czarnego i ciemnego oraz 1-2 łyżeczki cukru wsyp do kubka. Dodaj niewielką ilość zimnego mleka lub wody i dokładnie wymieszaj. Dolej gorące mleko (250 ml) i rozmieszaj.
Przepisy kulinarne:
Przepis na Black Velvet Dodaj: Biszkopt: 70 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę Proszku do pieczenia Dr. Oetkera, 4 łyżki Czarnego Kakao i 1 łyżkę Ciemnego Kakao Dr. Oetkera, 5 jajek, szczyptę soli, 170 g cukru. Krem: 250 g serka mascarpone, 250 g serka śmietankowego, 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % tł., 60 g cukru pudru. Do dekoracji: 250 g świeżych borówek. Sposób przygotowania: Biszkopt: Spód tortownicy o ø 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, czarne i ciemne kakao, a następnie dobrze wymieszaj. Białka oddziel od żółtek, ubij z solą i cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka. Delikatnie wmieszaj składniki suche i przełóż ciasto do tortownicy. Piecz przez ok. 35 min, do suchego patyczka. Biszkopt ostudź, a następnie przekrój na 3 lub 2 części. Krem: Do wysokiej miski włóż serek mascarpone, serek śmietankowy, schłodzoną śmietankę i cukier puder. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej i stabilnej konsystencji. Kremem przełóż blaty wystudzonego biszkoptu. Na górze ułóż świeże borówki.
Nazwa produktu uregulowana prawnie:
Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (zawartość tł. kakaowego 10-12 %).
Adres producenta:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk
Adres zwrotny:
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk Serwis Konsumenta tel.: 585 111 001 opłata zgodna z cennikiem operatora serwis@oetker.pl www.oetker.pl